One way

Bare Ove sine tanker om litt forskjellig…

Flower

Innlegg i kategorien ‘Teknologi og sånn…’

Rimelig og god Wi-Fi

Jeg er imponert over et enkelt lite produkt fra TP-Link. Det er en TL-WR710N Mini Pocket Router som koster rett under 250,- kroner. Den er egentlig tenkt som en liten lomme-ruter du kan ha med på reise og plugge inn når du raskt og enkelt vil lage deg et trådløst nettverk (på hotellrommet, f.eks.). Den kan bl.a. settes opp i «Router mode» og «Access Point mode».

Jeg har satt den opp som «Access Point» for å lage trådløst nett i huset, istedet for den innebygde trådløse delen i mitt Cisco (Get) modem (som jeg har skrudd av). TL-WR710N er rimelig enkel å konfigurere og fungerer meget bra. Den er liten men har godt signal og er veldig stabil. Jeg kjøpte nettopp en til for å bytte ut en eldre Jensen Air:Link 29150 som ikke var helt stabil. Jeg synes nå jeg opplever at hele hjemmenettverket er mer stabilt.

 

Et lite «Word» tips

I MS Word er det greit å kunne bestemme hvor et langt ord skal deles, dersom det i løpet av en del redigering av teksten skulle ende opp mot slutten av en linje. Uten delingsinformasjon flytter Word hele ordet ned til neste linje, og det ser ofte ikke så fint ut. Dersom du legger inn en bindestrek manuelt (ved å skrive en) blir det ikke så bra når ordet etter mer redigering av teksten allikevel havner på en linje og ikke behøver å deles. Da ønsker du jo ikke noen bindestrek i ordet.

Så her er tipset: sett skrivemerket i ordet der du ønsker at det skal deles og trykk Ctrl+bindestrek. Da vil ordet deles (og bindestrek vises) dersom ordet havner på slutten av en linje, men det vil ikke deles og ingen bindestrek viser dersom hele ordet får plass på en linje.

Bye, bye Palm – Hello Android…

Så er tiden kommet…

Etter mer enn 15 år med «Palm» (Palm Pilot, Palm III, Palm V, Palm Tungsten E, Palm Centro) til organisering av alle møter og avtaler, kontakter, adresser og telefonnummer, passord, notater, skisser, og mer, skal jeg nå forsøke å skru av Palm for godt og forsøke å ta i bruk en «smart» Android-telefon. Valget falt på en liten Samsung Galaxy Gio.

Den første utfordringen var å finne en applikasjon til å lagre alle passordene mine på en trygg måte – samt muligheten til å overføre dem fra Palm, der jeg har brukt YAPS til lagring og organisering av ca 150 brukernavn og passord, i tillegg til kreditkort- og bank-informasjon, serienummer på utstyr og software koder for program og operativsystem.

Etter en del leting og lesing på nettet, og prøveinstallasjon av alternative applikasjoner (bl.a. KeePassDroid), endte jeg opp med OI Safe fra OpenIntents (du finner den i Android Market). Den har god kryptering beskyttet av et master-passord, kan organisere passordene i grupper som du definerer selv, og har ikke internettilgang, slik at du vet at passordene dine (selv om de er kryptert) aldri sendes til steder du ikke vet om. Backup er rimelig enkelt fra en meny. Den lagrer alle passordene i en kryptert fil som kopieres til sd-kortet i telefonen. Denne filen kan du så lagre på en PC. Skulle telefonen forsvinne eller du har behov for å legge passordene inn igjen er det bare å hente denne filen, kopiere den til sd-kortet og velge «Restore» i menyen, så er alt på plass igjen.

En annen viktig ting var at YAPS kan eksportere alle passordene til en csv-fil, og OI Safe kan importere passord fra en csv-fil. På denne måten slapp jeg å skrive inn alle mine passord manuelt (selv om jeg måtte justere litt på csv-filen for å få alt til å stemme).

YAPS var en veldig enkel applikasjon som gjorde akkurat det jeg hadde behov for: husket passord og viktig informasjon på en sikker måte. OI Safe er det samme, veldig enkel, uten mye ekstra fasiliteter, men den gjør jobben.

Palm ‘hotsync’ med Win7-64 bit

Etter å ha gitt opp min kjekke, smarte Palm Centro mobiltelefon (pga. en softwarefeil som gjør at den ofte henger i 20-30 sekund når du skal ta imot en samtale, og som Palm/HP dessverre aldri har brydd seg med å fikse), gikk jeg tilbake til å bruke min mange år gamle Palm Tungsten E planlegger (pluss en helt enkel Nokia telefon).

Etter å ha kjøpt en bærbar PC med Windows 7, 64 bit operativsystem, så det ut som det ikke lenger gikk an å synkronisere gamle Palm enheter med Palm Desktop programvaren på vanlig måte med USB kabel, da Palm/HP har ikke laget USB driver for Win7-64. Den eneste kjente måten var med Bluetooth, men det har ikke gamle Palm enheter…

Men der er gode nyheter (for gamle Palm brukere): Nå har et annet firma, Aceeca, laget en sertifisert USB driver til gamle Palm enheter (Palm OS 4 og 5). Les hvordan du gjør det her.

Etter å ha lastet ned og installert USB driveren og fulgt instruksjonene virker det helt fint!

(Jeg har brukt Palm planlegger siden 1997 (Palm Pilot) og mener fortsatt de har den raskeste elektroniske kalenderen – når det gjelder å legge inn eller endre avtaler) 🙂

Gule batteri før og nå

Vi har alle kjøpt dem, en pakke med ti gule 1,5 volts batteri til rundt 20 kroner. I gamle dager var disse batteriene laget av Varta i Tyskland (og var merket «Made in Germany by Varta»).

De vinner ofte tester som «beste batteri» (i forhold til prisen), men…

Batteriene er fortsatt like gule, men nå står det «Made in China» på dem, og etter å ha opplevd lekkasje i nye batterier og dermed fått ødelagt en dyr Nikon blitz, kjøper jeg nå andre batteri.

PowerPoint tips 1

Det kan ofte være vanskelig å finne det lille iconet med framviserlerret i PowerPoint som starter presentasjonen i full-skjerm-visning (særlig i Office 2007 og nyere, der Microsoft har flyttet iconet over til høyre side).

Men med å trykke F5 på tastaturet skjer det samme – presentasjonen starter i full skjerm – fra begynnelsen.

Men noe som kanskje er enda mer nyttig: trykk SHIFT + F5 og presentasjonen starter i full skjerm fra den sliden du står på.

Dovado oppgradering

Jeg bruker en Dovdao 3GN ruter for å gjøre mitt mobile bredbånd til trådløst nettverk på hytta. Dermed kan flere enn en PC dele ett USB-modem. I stedet for å sette USB-modemet direkte i PC’en settes det i Dovado ruteren.

Men da jeg nettopp skiftet fra et Netcom ZTE MF636 til et Telenor ZTE MF110 USB-modem fikk jeg oppstartsproblemer. Etter litt søk på nettet fant jeg ut at min Dovado ruter (som jeg kjøpte hos Clas Ohlson for et år siden) hadde programvare (firmware) med versjon 4.0.4, og den støtter ikke det nyere ZTE MF110 modemet. Men på Dovado sine support-sider fant jeg både informasjon om hvilken programversjon som støttet ZTE MF110 modemet (versjon 4.2.3) og programvareoppgradring for nedlasting (jeg lastet ned versjon 4.3.3).

Etter oppgraderingen av Dovado ruteren fungerte alt som det skulle.

I konfigureringen i Dovado ruteren legger du inn PIN koden på SIM-kortet (i USB-modemet) og skriver «Telenor» i Access Point Name (APN).

Mer mobilt bredbånd

Så ga jeg altså opp Netcom mobilt bredbånd og måtte kjøpe mobilt bredbånd fra store, stygge, monopolistiske Telenor. De hadde rett og slett et bedre produkt. Netcom Mobilt Bredbånd Fritid (som de forøvrig nettopp har sluttet med) kostet 129,- pr mnd dersom du surfet mellom 17:00 – 08:00 på hverdager og i helgene (lør – søn), men ikke på bevegelige helligdager. Men – som tidligere nevnt i denne bloggen, hadde Netcom lagt inn en volumbegrensning på 2 GB pr mnd, og når den grensen er nådd, går farten den til «sneglefart» resten av mnd. Det viste seg fort at 2 GB er for lite, selv om dette kun ble brukt på hytta til «normalt» bruk.

Telenor sitt Kveld&Helg koster 149,- pr mnd dersom du surfer mellom 17:00 – 07:00 på hverdager, i helgene (lør – søn) – men også på bevegelige helligdager. Volumbegrensningen er her på 6 GB pr mnd før «sneglefarten» trør til.

Så gjenstår det å se om 6 GB er nok…

Raskere surfing

I de fleste nettlesere vil backspace-tasten ta deg et hakk tilbake i historikken. Med et lite ekstra-program som heter «AutoHotkey«, kan du i tillegg definere at «backspace» skal sendes når du trykker på scrolle-hjulet på musen. Dette gjør det veldig raskt å gå et hakk tilbake etter at du har trykket på en link for å sjekke en side.

Autohotkey drives av script-filer og kan brukes til veldig mye mer, du kan automatisere omtrent alt ved å sende tastetrykk og museklikk. Du kan f.eks. få skrevet lange ord du bruker ofte ved å bare skrive en forkortelse, justere lydvolum, lage dine egne short-cuts som starter et program, går til en nettside, osv, og lage menyer, pop-up’s, etc. overalt i Windows (les mer her…)

Men tilbake til «et hakk tilbake ved å trykke på scrolle-hjulet på musen». Etter at du har installert autohotkey lager du scriptet som får dette til å skje som en vanlig tekstfil (laget i Notepad og lagret som: «m_back.ahk»). Det består av en linje som ser slik ut:

MButton:: SendInput {Backspace}

«m_back.ahk» legges også inn i ‘Startup’ folderen i Windows, slik at det virker hver gang maskinen skrues på.

Les mer om hvordan du bruker Autohotkey her…

(Noen museleverandører (Logitec, Microsoft, …) leverer med software der du kan programmere knappen i scrolle-hjulet til å gjøre forskjellige ting, bl.a. «Backspace», men dette virker vanligvis ikke for andre mus. Med Autohotkey får du det til å virke for alle mus.)

Lag .pdf dokument

Det er praktisk å kunne produsere sine egne «pdf» dokument (som kan leses med Adobe Reader). Det er en del program som kan gjøre dette selv, men om du mangler det, finnes det mange alternativ (både gratis og med pris). Et gratis som fungerer bra er «doPDF«. Etter at du har lastet ned og installert det, vil du se at du har fått en ekstra skriver som heter «doPDF». Skriver du til denne «skriveren» blir du bedt om et filnavn, og lagrer nå et pdf dokument på harddisken din. Du kan skrive fra alle typer program, enten det gjelder bilde, tekst, presentasjon, regneark, osv. «pdf» filer egner seg godt til å sende som vedlegg til e-post, legge på web, osv. «Alle» (mac, pc, linux, etc.) kan lese pdf filer. («doPDF» er gratis og kan brukes både privat og kommersielt.)