One way

Bare Ove sine tanker om litt forskjellig…

Flower

Archive for mars, 2011

Entusiasme

I mange år har jeg hatt et ordspråk som på engelsk heter: «Never underestimate the value of enthusiasm», som på norsk blir «Aldri undervurder verdien av entusiasme». Jeg har ikke så stor tro på det ordre, plikt og lønn kan utrette. Jeg tror på forskjellen entusiasme utgjør.

Og i dag lærte jeg noe nytt som ga ny og ekstra mening til mitt ordspråk: at ordet «entusiasme» kommer fra gresk «enthousiasmos», fra «enthousiazein», fra «entheos»: «en» = i + «theos» = Gud. Ordet skal ha blitt laget om de første kristne for å uttrykke at de så ut som om de hadde Gud i seg. En kan derfor si at opphavet til entusiasme kommer fra Gud selv, og at entusiasme demonstrerer Guds karakter.

Da ferga ikke gikk…

Fergeproblemer til og fra Kvitsøy resulterte forrige uke i at en melkebonde på Kvitsøy måtte tømme ut 1000 liter melk fordi melkebilen ikke kom. Og på den lokale Coop butikken manglet de melk fordi melkebilen ikke kom. Hm…

Levende institusjon?!

Boken «The Forgotten Ways» av Alan Hirsch er en lærerik og utfordrende bok for de som er interessert i menigheten. Alan Hirsch er bekymret for kirkens tilbakegang i den vestlige verden og skriver at en av de fundamentale problemene er vår grunnholdning om at kirken er en institusjon. Kirken er ikke en institusjon, men en organisk bevegelse. Den tidlige kirken var en levende, misjonal Jesus-bevegelse. Bibelen er full av organiske bilder på kirken og Guds rike (legeme, åker, tre,  vin, jord, osv.) Når vi begynner å forstå kirken på denne måten, kan vi redefinere det vi holder på med i menighetene og skape endring som gjør at kirken begynner å vokse.

Les mer på: http://www.theforgottenways.org/

Lag .pdf dokument

Det er praktisk å kunne produsere sine egne «pdf» dokument (som kan leses med Adobe Reader). Det er en del program som kan gjøre dette selv, men om du mangler det, finnes det mange alternativ (både gratis og med pris). Et gratis som fungerer bra er «doPDF«. Etter at du har lastet ned og installert det, vil du se at du har fått en ekstra skriver som heter «doPDF». Skriver du til denne «skriveren» blir du bedt om et filnavn, og lagrer nå et pdf dokument på harddisken din. Du kan skrive fra alle typer program, enten det gjelder bilde, tekst, presentasjon, regneark, osv. «pdf» filer egner seg godt til å sende som vedlegg til e-post, legge på web, osv. «Alle» (mac, pc, linux, etc.) kan lese pdf filer. («doPDF» er gratis og kan brukes både privat og kommersielt.)

Så mye du vil?

I reklamen for produktet «Mobilt Bredbånd Fritid» skriver Netcom: «Surf så mye du vil på mobilt bredbånd mellom kl 17.00 og 08.00 på hverdager og hele døgnet i helgen med Mobilt Bredbånd Fritid.» Og det fungerer veldig bra, typisk med praktiske hastigheter på 1,5 Mb/s. Men – dersom du laster ned mer enn 2GB på en måned (og det går ganske raskt) så setter Netcom farten ned til 200kb/s(!) Da kan du fortsette å surfe «så mye du vil», bare veeeldig langsomt, og så trøste deg med at du får full hastighet igjen om en to – tre ukers tid… (Moralen er: pass på å lese det med liten skrift.)

Fotoorganisering

Det finnes ekstremt mange program for å holde orden på de digitale fotoene dine på PC’en. Etter å ha prøvd ganske mange, har jeg funnet et som fungerer veldig godt for meg, og som i tillegg er gratis: FastStone Image Viewer. Det gir full oversikt over bildene og du kan enkelt reorganisere og flytte bilder og foldere, kjøre slideshow for raskt å se igjennom «dagens fangst», eller lage slideshow som kan kjøres som en .exe fil. Du kan også gjøre enkel redigering. En nyttig ting er «batch» konvertering, som er rask å bruke om du skal gjøre samme endring på mange bilder (f.eks. endre størrelsen, osv).

GLS

Global Leadership Summit (GLS) samlingen som var i Frøyland-Orstad kirke i 2010, oppsummerte jeg med disse stikkordene:
– Gi aldri opp! Alder er ingen hindring…
– Lær å leve med uløste problem. Det er ikke alt det finnes en løsning på…
– Feir milepæler underveis!
– Gi noe til andre…
– Stol på Gud.
– Slipp kreftene fri!
– Møt pressen med vennlighet. Journalister er også mennesker.

Undervisning

Jeg liker god undervisning og hører bl.a. mye på Tim Keller, som er pastor i Redeemer Presbyterian Church i New York. Solid og god undervisning. Sjekk gjerne hans mp3 sider.